Thursday, January 29, 2009

Ulasan santai “why malayisan abroad didn’t want to go home” by Ez

Saya telah selesai menghadam tulisan olh. Saudari Ez yang bertajuk “why malayisan abroad didn’t want to go home”.. Saya melihat tulisan Ez adalah berdasarkan pengalaman Ez sendiri semasa menetap di Malaysia, dan kelihatan satu ulasan yang begitu dekat dengan kehidupan beliau terutamanya pengalaman di zaman persekolahan dan pengalaman ayahnya En, Sulaiman bekas warga PETRONAS.

Sepintas lalu beberapa isu yang dibawa oleh beliau,antaranya berkaitan cara pemikiran masyrakat Malaysia. Pandngan saya berkenaan hal ini secara dasarnya, bersetuju dengan beliau. Faktanya, pemikiran sebahagian masyarakat Malaysia adalah dikatakan masih di takuk lama. Lama yang membawa maksud berfikiran yang masih di dalam ruang lingkup setempat, tidak mudah menerima perubahan, dan tidak melihat perubahan kepada sst yang lbh baik itu adalah penting dan satu keperluan. Mungkin inilah akibatnya dari sistem yang ditanamkan oleh kerajaan selama ini. Rakyat tidak digalakkan berfikir, ttp hanya menerima apa yang disuap oleh pihak atasan. Rakyat jangan bnyk mempersoalkan tindakan pihak atasan , ttp hanya menurut apa yang disuruh.

Inilah bahana dari system yang diamalkan sejak sekian lama. Malahan budaya membaca yang merupakan asas untuk mampu berfikir dgn ‘luas’ dan ‘kritikal’ tidak menjadi amalan dan budaya masyrakat ini. Masyarakat lebih suka duduk dihadapan TV dengan lambakan hiburan saban masa..Tidak salah untuk berhibur , ttp dalam kuantiti yang terlampau banyak ianya lama kelamaan membuatkan masyarakat kita hilang daya fikirnya lantas tidak dapat membezakan mana hempedu dan yg mana madu, yg mana racun yg mana ubat..dan yg mana kurang ajar dan spttnya diajar..Membaca adalah asas Ilmu dan ilmu itu adalah kekuatan..Tanpa ilmu musnahlah bangsa dan Negara..Pepatah yg biasa didengar ttp jarang dihayati..


Seterusnya berkenaan isu byknya ‘Pyramid Hierarchy Organization’,dan isu rasuah serta budaya bodek membodek..Tidak dinafikan sama sekali ianya juga sudah sebati dalam identiti masyarakat Malaysia.Bukanya hendak memburukkan tanah air sendiri, ttp inilah satu budaya yang telah diiktiraf secara tidak langsung oleh masyrakat kini. Sektor kerajaan merupakan diantar lubok bagi budaya ini.Malahan budaya bengap ini sudah mula menular ke sektor swasta. Keupayaan diri, kemahiran dan usaha tinggi menjadi yg. Spttnya menjadi ‘indicator’ aras bagi mengukur keupayaan sesorang individu telah digantikan dengan indicator baru iaitu siapa yang lbh. besar suapan atau ‘hadiahnya’, siapa yang paling kuat mengampu, ‘kabel’ siapa yang paling besar dan sebagainya.

Lantaran budaya songsang ini, maka lahirlah masyarakat yang tidak produktif, lemah,tidak proaktif dan yang pastinya masyarakat ini pasti akan merundum dan Negara tidak akan bersaing dan berdaya maju. Hasil budaya ini sudah dapai dilihat di Indonesia.. Di Malayisia pun ianya sudah menjadi lumrah biasa.... Kerajaan Mr. Abdullah yg dulu dikenali sbg Mr. clean, entah hilang kemana praktikalnya.. Mgkn hanya sbgai gimik politik. Yang jelasnya budaya sampah ini sudah membusuk di dalam UMNO, iaitu parti yang dikatakan membawa suara org Melayu..Jika pemimpin sebegini yang diharpakan untuk merubah nasib kita, Saya kira masyarakat perlu berfikir bukan setakat 2 kali, ttp biarlah beribu kali..

Soal ‘Love To Blame-But Don't Find Solution’…saya ingin melihat skop ini dari perspektif Umno dan Pas..soal kerjasama antara 2 parti ini. Secara peribadi saya bersetuju secara dasar akan pandangan 2 parti ini sama2 membantu untuk membangunkan Negara..Sepatutnya selepas habis pilihanraya, soal yang paling utama adalah bagaimana untuk sama2 membangunkan Negara..Tidak perlu terlampau bnyk berpolitik dlm soal ini.

Isunya di sini ialah keikhlasan kedua parti ini untuk berkeja bersama..Ttp kita melihat ada pihak antara ke dua parti ini masih blm bersetuju & bersedia untuk bekerjasama dlm membangunkan Negara dlm aspek2 yang boleh dilakukan bersama. Antaranya dari sudut perpaduan, pembangunan masyarakat luar bandar, isu2 antara agama, dan isu yang lebih bersifat pembagunan insan. Soal2 sebegini kita kira adalah menjadi tangunggjawab kedua2 parti ini . Maka sewajarnya haruslah usaha ke arah perkara ini di petambah agar nasib dan kebajikan rakyat dapat sama2 dibela.Ia mmg dapqt dilakukan tanpa perlu mengorbankan dasar dan polisi parti masing-masing.Ini kerana kebajikan rakyat adalah manifistasi dan matlamat semua parti2 politik.


Akhir sekali berkenaan ,’rigid Society’, yang lebih dikait kpd persoalan golongan muda atau mahasiswa itu sendiri. Jelasnya orng muda atau mahasiswa hari ini agak kurang daya ‘memikirkan’ dan bertindak secara analitis dan kritikal bila berhadapan dgn suasana dan isu yang paling kurang bersangkut paut dgn hal mereka sendiri.

Saya tidak mahu mengulas dgn panjang lebar dlm soal ini, Cuma sukalah diingatkan akan ‘semangat azimat’ yang perlu ada dlm diri setiap org muda atau mahasiswa iaitu, Kita Bukan Sahaja Boleh Dicabar, Ttp Kita Juga Boleh Mencabar, Kita Tidak Saja Boleh Ditekan, Ttp Seharusnya kita Boleh Menekan, Kita Bukan Sahaja Boleh Diperintah Ttp seharusnya Boleh memerintah, Kita Bukan Sahaja boleh Diarah, Ttp Seharusnya Boleh Mengarah, Dan Kita Juga Bukan Sahaja Boleh Diatur, Dibentuk Dan Dinilai, Ttp Seharusnya Kita Boleh Menilai,mengatur dan membentuk.Maka generasi org muda sebegini yang kita perlukan..Bukan hendak memuji, ttp tindakan saudari EZ semasa zaman persekolahan itu adalaha boleh dikatakan antara bibit2 yang mengambarkan semangat org muda seperti dinytkn diatas. Sbg org muda, kita perlu merubah semua ini, kerana apa yang berlaku pada hari ini adalah acuan yang dibentuk 20-30tahun dahulu.Inlah hasilnya..Maka kita tidak mahu anak cucu kita menerima sst yg lebih ‘buruk’ dan busuk’ dari ini. Bukan ingin menyalahkan org2 dahulu, ttp mungkin pada masa dahulu mereka masih blm meramal kesan dan manifistasi yang akan berlaku seperti hari ini. Maka bagi kita tidak perlu untuk jatuh ke dalam lubang yang sama buat kesekian kalinya.


Kesimpulan dari penulisan saudari EZ saya kira tiada sonsang dari sudut idea dan faktanya, cuma tajuk penulisan beliau sahaja mungkin agak ‘kurang pantas’ digunakan seupama itu. Mgkin bagi yang NASIONALISMA nya tinggi menggunung, mengangap ianya sbgai satu ‘tujahan’ atau ‘torpedo’ kpd Negara Malaysia yang tercinta ini (seolah Malaysia ni teruk sngat2 =).. I love Malaysia =)**

Kita sama2 sayangkan tanah tumpah nenek moyang kita.. bak kata, org busuk2 manapun inilah kg halaman kita..Disinilah datuk nenak kita berjuang,paling kurang disini kita dilahirkan.. Akhir kata, buruk baik Negara ini adalah terletak di tangan kita sendiri, iaitu saya dan juga anda semua. Manusia yang baik dan terbaik tidak akan lari meningglkan masalah, ttp kita cuba dan terus mencuba menyelesaikan masalah yang sebenarnya merupakan harapan dan peluang untuk kita merasai dan memperolehi yang lbh baik daripada hari ini.

http://www.forstudentpower.co.cc/

2 comments:

nami o fish said...

hurmm..aku dulu pun penah bantah ngan cikgu pasal parking basikal yang sempit..hahaha!

hahaha..one of those days..rebel culture..!it's a romantic thing to do..pada aku la!

Ez the Conspirator said...

Rebel culture yang jatuhkan Richard Nixon,ok?

Siapa-siapa tak kenal Richard Nixon boleh tanya Wikipedia or Google.