Saturday, January 31, 2009

The Offside Flag Has Been Raised.


The ego has landed.The topic right now is already out of topic.

To be honest I'm not a little bit feel guttered with comments of a person so called "Dr.Ahmad" in Federation of Bloggers.And I don't even care,whoever,which ever,or what ever he is,I don't care.I don't care with his Kazakhstan PhD anyway.

Well I'm not feel offended by the latest entry of Deniel about men@women ego,but I'm slightly bittered because I think I've been rubber-stamped a person who denies the rule of God.I'm clearly believe that it's not his intention to say this,but about my opinion to be free and independent,for me it's not against rule of God.

According from Sigmund Freud,everyone in this world has 3 different type of emotion.Id,ego and super-ego.

Id is the feeling to be pleasure.Sex,hunger and sleep is one of those feelings.We cannot control this feelings,because this is what human should be(fitrah).

The Ego comprises that organized part of the personality structure which includes defensive, perceptual, intellectual-cognitive, and executive functions. Conscious awareness resides in the ego, although not all of the operations of the ego are conscious. The ego separates what is real. It helps us to organize our thoughts and make sense of them and the world around us.

Now,if I defend my perception,my opinion,is that I already disobey my God?

What I against is uncontrolable ego.Not ego.Everybody has it's own ego,okay?

Super-ego is a control agent for both id and ego,such as government,religion or anything authorizes us in life,are actually surpressed our own id(especially to commit murder,to rape,or to rob bank) and ego (to think,express,to feel,to say your opinion).We need super-ego to control ourselves to be behave,but overusing it,it's like ISA of your own.

We need law but we don't need law to surpress us.

Sin or virtue,is not in our hands.We cannot simply judge people according with his opinion or his attitude.This is the problem for "holier-than-thou" people.Always love to judge people with self judgement.

Sin and virtue is in God's hand.You cannot decide which one go to heaven,which one go to hell by your own mentality,your own judgement.You're not a God.Only God can decide that.

In a meantime as we lives in this world,we carry on our lives,and keep on expressing your opinion because it's what you should be.

There's an Irish princip that I always hold,

Amhain Dia litriu breith me.Only God can judge me.

12 comments:

razor said...

kenapa topik ni, aku jadi setuju dengan Ez je ni? haha. mungkin Ez dah jampi2kan i dalam ym. haha

nyway, nami n deniel pakat2 close kan kes dr ahmad tu semalam. so tutup cerita. kita tunggu la kalau 'dia' nak datang balik ke tak. which i think 'phsyco' sungguh bila deniel cakap dia 'antara' org2 yang sedang kutuk diri sendiri. bila fikir2 mcm deniel cakap i je yg membodohkan diri jadi dr ahmad. haha.

untuk deniel yg 'kalau-tuduh-aku' tu, aku juga belajar cs dan aku tersangat particular dengan salah ejaan dalam menaip. tau apa itu syntax error? ko takkan dapat compile satu2 program c++/sql/atau apa2-saja-bahasa-komputer kalau salah eja. baig aku kalau logic error, boleh tahan (sbb ko mmg tak tahu nak buat system, dah tentu2 ko takkan dapat run langsung!). tapi syntax, agak memalukan bg programmer yang pandai menaip/mengeja.

terus terkedu i nyah!! haha. bila ko cakap 'dia' agak berhati2 dengan kesilapan menaip. takpe la. dah close kan?

haih

back to this ego-egoan topik lah. well, cakap pasal ego. aku pun mmg mengaku ego aku tahap gaban z potong dua. manusia dilahirkan secara fitrahnya ada ego tersendiri. tapi yg membezakan manusia itu adalah cara pengawalan ego masing2. kalau dia berjaya sorokkan ego dia sehinggakan orang ingt dia takde ego, itu yang aku anggap berjaya, hebat dan bagus.

mcm Ez kalau dia cakap lapar. i yang taraf bawah dari dia ni, cnfrm la i ajak gi kedai mamak. tapi sebab ego, automatic dia cakap dia kenyang. padahal i tau dia taknak makan kas-kas. i tau....huhu.

kalau dalam kes lelaki, malas ckp la, nanti Ez khutbah, semua tak jadi kerja nanti. lalala


*well Ez, takkan penutup entry sebelum u cuti seminggu dengan isu ni. next!!

Wasu makatan said...

http://profiles.friendster.com/78653923

Any Idea?

Wasu makatan said...

http://profiles.friendster.com/78653923

nami o fish said...

Ez..ada org dajal you..!

Ez the Conspirator said...

Wasu Makatan,

1.I tak pernah ada friendster.I cuma ada myspace and tagged je.itu pun tagged I tak active.

2.I currently live in Calgary,AB,Canada,bukan Malaysia.

3.Nampak sangat ini orang nak dajal i.Bukan apa pun,because I dah reject ramai lelaki Melayu(i tekankan Melayu pasal it's in Malay).

4.Ramai guys yang dah kena maki dengan I.

5.Friendster,according to my brother ialah satu portal yang paling senang nak dihack.

6.Gambar yang tu I think about 2 years back,gambar lama I.Kalau Friendster tu I punya,I dah lama update gambar2 baru,especially dia cakap about sex kan,mesti I letak gambar-gambar I yang sexy or naked.

So wasu makatan,kalau I nak buat friendster macam tu nak dajal you,I pun boleh buat.

No point at all.Nasib baik abang I bagitau ni.And Nami,bukan I tak tau ramai yang nak dajal I,I tau,ramai yang benci dengan "thoughts of mass destruction" I ni.

Satu percubaan nak jatuhkan I yang gagal.

razor said...

'saya suka seks dengan laki atau pompuan'

kihkikih...


bodoh giler..

aku rasa mcm tau je sape yang takde kerja ni. haih. korang ingat penganggur je takde kerja kan? salah. penganggur is orang takde gaji. bukan takde kerja.

hahaha.

yang ni orang tu ada kerja tapi dia letak tepi kerja2 dia dan mengadaptasi ilmu dia ke jalan yang tak betul. jadi betul2 dia takde kerja berfaedah. nanti kalau nak bincang mesti ada pulak yang nak tuduh i. hihi.

well, lepas ni buat frenster untuk i sekali. sila letak 'saya adalah anak ikan walaupun saya tak hensem'. haha

wei, sejak aku kenal e, tak pernah pun dia nak sanjung2 lelaki2 melayu. so, kepada lelaki2 melayu yang terasa tu, nak psycho buat apa eh? e tu pun bukan melayu sejati. kalau dia melayu boleh la kita kutuk dia berjamaah!

haih. well, saya dijemput untuk berkata sesuatu disini. jgn cakap aku memoyo untuk back up sesiapa.

belajar tinggi2, buat kita bijak berfikir, bukan psycho tak tentu pasal.

sekian

Deniel Ahmad said...

Aku bukan terasa nak menyamuk kat sini, tp bila razor tulis sebegitu, mgkn seolah aku nak berehat menulis di FOB ini boleh didajalkan untuk layak menjadi calon2 yg hendak mendajalkan si ez..

sblm aku nakg berubat di indonesia dgn tenang ni, aku shield dulu diri aku.

1) accnt frndster tu dibuat sudah lama, paling2 bodoh lbh dari 2 weeks dari smlm..buktinya dilihat updated profile - 2 weeks ago..

2) accnt ni dibuat atas email yahoo si ez sdng gunakan..

3) kalau ada yg berfikir aku yg dajalkan silap..sbb aku baru dapat email yahoo si ez dari nami dlm sehari dua ni..right nami?

so wlpn aku malas nak membackup diri aku sblm aku 'berehat' ni, aku rasa ini perlu, sbb kalau lp2 ni, ada 'gerakan' nak dajalkan aku balik, mgkn aku tak sempat nak reply..
Sediakan payung sblm hujan =)

sekian terima kasih.

razor said...

'Aku bukan terasa nak menyamuk kat sini, tp bila razor tulis sebegitu, mgkn seolah aku nak berehat menulis di FOB ini boleh didajalkan untuk layak menjadi calon2 yg hendak mendajalkan si ez..'


serius tak paham kenapa nak quote kata2 aku. aku bukan ahli fob.


ye lah2 aku paham. aku ada korang huru hara. do i care? haha...tak lelaki la woi nak sentap2 ni. haih..

suka hati korang la.

Deniel Ahmad said...

ni bukan masalah sentap..ni masalah 'prinsip' yg aku pegang..

akuorg nak kata apa2 pun aku tak kisah n aku terima, tp yg enting kata2 tu biarlah betul dan tepat..

tp bila dlm soal ni, wlpn kecik, tp bg aku bila hal nak 'dajlakan' member2 ni mmg tak ptt..n sngtlah besar..

Ok, jngn risau, aku tak sentap..cuma aku nak jaga 'hbgn' dgn rakan2 FOB.. tu jer.

ok en razor.=) sorylah aku suka quote kata2 kau..mmg aku stdy law ni, wajib nak quote kata2..dah terbiasa menganalisa ayat,mengaitkan, dan to fire back =)

tidak tak der 'authrty'.. =)
k, razor..Tq

razor said...

aku harap en deniel baca apa yang aku nak tulis ni.

aku masuk ketika dr ahmad izham yang menyindir masuk ke fob. dan aku suka pada per'tikaman lidah' tu, so aku sama2 join. sebelum tu aku pun selalu je masuk. tapi xde nak layan entry korang.

lepas tu aku masuk ke entry berikutnya tanpa membaca ada 'anon' menyiasat siapa dr ahmad di entry sebelumnya. bila keluar entry beli phd keluar, aku cek2 rupa2nya ada 'anon' telah mempertikaikan 'dr' ahmad. aku terus tanya2. kenapa?
1) rupanya dr ahmad takde blog pun.
2) kenapa nak pertikai? biar lah. bukan best ke dia ada?

bila satu petang, nami buzz aku kat ym tanya sape dr ahmad, aku mula curious. perlu ke nak tau? biarlah dia ada pun. tapi bila sampai nami, otai fob tanya aku, mcm serius la pulak.

tapi bila aku dapat tau yang aku pulak di tuduh tak tentu pasal. mmg aku hot. kalau nak siasat siapa dr ahmad tu silakan. tapi kenapa nak tunding jari tu pada aku? daripada aku tak fikir terus aku berfikir.

cuba ko tanya dalam kotak komen ni, aku akan jawap direct je bro. tapi...haih.

sorry la mi. aku terpaksa bagi tau bakal peguam hebat ni. aku ada simpan ym ko dengan nami. terang2 ko sedang syak aku. ko ingat aku baca dengan senyum je ke? apahal aku nak dajal e? aku pernah argue ngan e ke? aku direct je beb. kalau tak suka dengan topik, bukan setakat aku tak baca, tak masuk pun fob. tapi kalau e dah mula tukar topik ke kutuk lelaki melayu, kenapa orang m'sia x nak balik m'sia, aku suka. tu pasal2 tiba2 aku masuk situ.

lagipun e, nami dan hafiz followers blog aku. so? perlu ke aku nak kecoh2 mintak kebenaran korang nak join komen fob?

ai...aku tak paham lah. kenapa nak syak aku a? sejak aku tahu aku kena tuduh mmg aku tak puas hati. tapi takde nak serang orang pun. rilek je lah beb!

sorry la sebab aku pun nampak mcm tuduh ko. tapi sebab utamanya adalah aku yang dituduh dulu. kalau tak, serius aku tak ambil port pun!

aku terus jadi david duchovni ptg tu, siasat punya siasat. kalau ko tanya direct kat aku kan senang beb!

smlm aku keluar ada event, jumpa bloggers n lepak2. topik kami? aku kena tuduh! cool, cool gak beb. tapi main cakap belakang ni tak cool beb!

aku respek dengan adik2 aku. hebat2 belaka. bukan calang2. nasihat aku, bila ko cakap ko pernah masuk ke email yahoo orang, agak2 aku nak add ym ko tak? aku tak memilih kawan yang hebat2. aku tak memilih kawan2 yang pandai2. tapi biarlah yang tak pelik. tak saiko.

nyway, selamat bercuti.

Deniel Ahmad said...

=)

Penerangan yg jelas dan aku menerima dgn hati terbuka..

aku akui... en razor DAN beberapa org lagi, aku syaki sbg Dr. Ahmad PHD..

boleh dirujuk kpd Nami , sbb aku ada YM dgn dia..Dan aku ada bagtau nami, aku ada syak beberapa org lagi..tapi tu setakat teori aku.. =)

jadi aku rasa kalau ckp aku nak menuduh secara total tidak..so baguslah kalau en razor bukan Dr. Ahmad..n tanggapan aku silap..

Thats easy..N aku dgn rendah diri, sbgai seorang lelaki yg masih lemah akal dan cetek fikiranya memohon maaf kpd En. razor..

n aku tak kisah pun kalau kau nampk mcm tuduh aku =) hehe..sedikit aku tak ambik hati..

cuma mcm bilah, semua ni setakat 'fourmula' untuk aku trace siapa Dr.Ahmad tu..untuk memburukkan sesiapa tu bukanlah aku..

tapi dlm usaha2 menjejak Dr. Ahmad ni , mcm biasalah cara yg aku guna..trmsk 'social engineering'..termasuk syko,..n en razor, kalau kau add YM aku pun,itu masih blm mampu untuk aku hack email kau.. =)..yahoo kuat protect maa..

Ok, en razor , sekali lagi aku mohon maaf kalau begitu terkesan perbuatan aku kpd kamu ..=)

Deniel Ahmad said...

dan buat yang terakhir sekali..

Aku dilatih untuk mendengar apa sahaja yang dikatakan oleh semua mahkluk ciptaan tuhan, tapi aku aku simpan, fikir,fikir,fikir,fikir+ syak+syak,fikir,+ syak + ragu+ fikir dan akan terus berfikir..aku mmg jenis bukan mudah puas hati..atau boleh dikitakan sbgai salah satu cabang ego..

maaflah, kalau cara aku ni kurang disukai..ttp itulah aku..agknya sbgai seorg student law yg masih lemah tahap gaban ni, begitulah cara aku dilatih berfikir..smpaikan satu prinsip dlm diri stdnt law adalah, 1+1 =2, adalah bukan jawapan yg mutlak..bagi golongan seperti aku 1+1= boleh jadi 2,45,10000,0.002,3.789 atau apa sahaja..

itulah aku yg lemah =)