Friday, January 30, 2009

Review Filem:Frost/Nixon.


I tau lately I selalu buat orang lain panas je,and I tau,tujuan I buat orang panas supaya orang ramai boleh berfikir.Kalau tak dipanaskan,ais takkan cair.Ada yang kata I mampu memecahkan gegendang telinga orang dengan sentence-sentence I yang memang bold and beautiful tu.That's why orang kata Ez ni penuh dengan "thoughts of mass destruction".

Anyway I tak nak sakitkan hati orang lain hari ni,especially Dr Ahmad PhD yang sedang dipertikaikan PhDnya.Kemungkinan beliau sedang berada di Kazakhstan sedang berusaha membeli PhDnya di Almaty State University di Kazakhstan.Dengar kata PhD bogus kat sana harganya US$5k.Cukup murah berbanding bogus PhD yang lain.Thanks for anonymous yang memberi information yang macam best kat I.

Hari ni I nak santai,because semalam I dah cukup didera oleh abang I yang dah nak kahwin minggu depan.And bagi orang-orang yang annoy dengan dia,especially Hafiz yang selalu kena bahan dengan dia,bagi la dia chance.Dia dah nak kahwin lepas ni.Bagilah 'nakal-nakal' dia tu keluar.Nanti dia dah tak boleh 'nakal-nakal' macam dulu lagi.Hik hik!And ye la,lelaki ni kalau bab shopping memang pemalas,daripada kasut ke baju kesemuanya I jugak yang kena tolong belikan.I selalu jadi image consultant tak berbayar abang I.Haii,penat la.Anyway,semalam lepas shopping,I lepaskan penat I tengok movie yang bertitle "Frost/Nixon".Well,filem ni actually dah lama kat US,agak pelik kenapa kat Canada punya lewat.Padahal sebelah aje.Tapi takpe la,unlike cerita W.(George W.Bush) yang menarik,penuh dengan gaya hidup Bush yang typical redneck(cowboy),cerita Frost/Nixon lebih serius dan penuh dengan kata-kata mendalam.

OK,siapa tak kenal Richard Nixon?Beliau ialah seorang POTUS.POTUS terbaru ialah Barack Hussein Obama.Get the clue?(POTUS=President of the United States).

Beliau ialah seorang POTUS dari parti Republikan.Parti Republikan ialah parti berfahaman konservatif,parti yang juga sama fahamannya dengan UMNO di Malaysia,Golkar di Indonesia,mahupun Nicolas Sarkozy di Perancis.Ataupun seperti Stephen Harper di Canada.

Richard Milhous Nixon menang pilihanraya POTUS pada tahun 1968.8 tahun kebelakang beliau tewas pilihanraya POTUS dengan John Fitzgerald Kennedy dengan majoriti 0.2 peratus undi.So,memang Nixon seorang yang sangat popular.

Pada zaman Richard Nixonlah dikatakan manusia pergi ke bulan(which definitely memang penipu,kerana kita tidak akan mampu travel sejauh itu dengan halangan gravity yang cukup massive!),pada zaman itu pemberontakan hippies menentang Perang Vietnam yang diketuai John Lennon(rebel musician/artist,Nami mesti suka dia ni),dan juga skandal Watergate,politik wang dan korupsi yang akhirnya menjatuhkan Richard Nixon ini.

Anyway,cerita ni,naratifnya agak serius,penuh dengan scene Richard Nixon selaku POTUS yang baru sahaja meletak jawatan(sebenarnya dihalau keluar oleh rakyat Amerika) kerana skandal politik Watergate.Siapa yang tak tau skandal Watergate sila tanya Dr Ahmad PhD.Kalau PhDnya tidak dibeli dari Kazakhstan,maknanya dia tau tentang Watergate.Kalau dia tak tau,tanya Wikipedia or Google.

Anyway cerita ni sebenarnya fokus kepada David Frost,seorang penemuramah ekslusif yang tersohor pada zamannya.Kalau sekarang beliau boleh disamakan dengan Larry King.Kalau tak kenal Larry King maknanya anda tidak pernah menonton CNN.David Frost sebenarnya dalam usaha untuk menemuramah Richard Nixon ini.

Frost bertanyakan soalan-soalan panas terhadap bekas POTUS itu.Soalan tentang dasarnya terhadap Perang Vietnam,Watergate dan tentang skandal rasuah Timbalan POTUS Spiro Agnew.Dan sebagai POTUS yang dituduh dengan soalan-soalan panas begitu,agak mula berang dan seolah-olah ditekan.David Frost dalam movie itu,boleh disamakan dengan diri I yang berjaya mencabar keegoan lelaki Melayu.

Dan bila di babak terakhir,barulah I ada nampak nilai-nilai kemanusiaan yang ada dalam diri Richard Nixon.Beliau seolah-olah berkata yang beliau bukannya yang paling berkuasa dalam Amerika,walaupun beliau seorang POTUS.Beliau adalah seorang anak yang ayahnya seorang paderi Quakers.Beliau tidak pernah minum arak sehingga menjadi POTUS.Beliau tidak tahu apa itu rasuah sehingga menjadi POTUS.

Dalam hal ini saya memikirkan,POTUS yang anda benci seperti George W.Bush itu,itu bukanlah diri mereka yang sebenar.Dalam cerita W. yang saya tonton,Bush sangat sayang kepada kanak-kanak.Bush sangat sayang terhadap haiwan peliharaannya.Cuma yang mengawalnya adalah pelobi-pelobi yang menyokong kewangan kerajaan Amerika Syarikat.

Cuma kadang-kadang kita lebih suka membenci,dari memahami.Disebalik dasar konservatif Nixon itu,sebenarnya itu bukanlah nilai-nilai yang Nixon pegang selama ini.Mungkin sampai sekarang kita harus sedar,yang POTUS ini hanyalah manusia biasa.

One of the best movie I've watched.I sarankan kepada penggemar politik,tontonlah movie ni.

16 comments:

razor said...

tak abis nak sindir doc. suka ke tengok dia marah ha? haha.

u punya bahasa melayu tak macam duk canada pun. lain kali tulis melayu, tak la 'menusuk kalbu' sangat.

ending cerita menarik.

semua manusia mcm tu kan? ada pangkat, ada duit, ada kawan semua akan jadi 'sedikit' berubah.

*mana doc?

Ez the Conspirator said...

Bukan nak sindir razor.Tapi seriously,I tak suka orang yang brag tapi hakikatnya nothing.

I tak kisah la what is your alma mater pun,apa certificate you.Yang penting attitude you dengan orang lain.

Richard Nixon boleh dikatakan macam "the American Abdullah Badawi" la.But serious,ending dia memang touching.

Deniel Ahmad said...

kena lagi kau Dr Ahmad..
ambik lagi sebijik BOM ATOM dari kapal pelancar cik EZ.. =)

Besok2 kena sulfur Putih plak.hehehe

abt, richard Nixon disamakan dgn Pak lah, aku rasa ending pak lah tak touching lngsng..hehe =)

kekalaha, dan kehancuran pak lah bersama dengan kehancuran UMNO..bak kata politikus, pak lah ni umpama menyiram minyak ke dalam api yg sedang membakar UMNO--

razor said...

tak nak la Ez, u dah invite i dua kali untk menulis kat sini.

haha.

i akan selalu disini. tapi tak nak la nak tulis kat blog ni.

i tak setaraf dengan u all. sape lah i.

i x macam en deniel yang ada insuran nyawa juta2 bila kena panahan asmara u. i tak mcm doc yang ada phd.


lalala

sekian, terima kasih.

nyway, next!!

Ez the Conspirator said...

Eh razor..ape la you ni.tulis aje ape2..jangan la macam tu..hik hik!

kalau you rapat dengan abdullah badawi,perhaps you akan kenal hidupnya yang sebenar masa kat sawah padi di kepala batas.his dad was an ulamak,if i don't mistaken.so,mustahil beliau diajar oleh seorang ulamak tentang rasuah dan kemewahan.

pasal tu i boleh samakan richard nixon dengan abdullah badawi.seorang yang bapanya kuat ajaran agama,tapi jatuh kerana korupsi dan politik wang.

Deniel Ahmad said...

Bro Razor, kau punya ayat makan dalam lah..(ayat Romantika melayu terakhir)

Macam main2 tarik talilah..haha

razor said...

betul2 ayah pak lah tu pengasas sekolah pondok. kat sana nama ayahnya disegani.

kalau i mmg tak sanggup nak teruskan sbb sampai ada yang kutuk nama bapak i mcm abdullah bodowi (pernah jumpa kan?).

tak baik dowh.

*deniel, ko jgn nak terpikat dengan aku lak. lalalala

Deniel Ahmad said...

jahanam ruangan coment ini.haha
=)

aku rasa kpd admin, apa kata kita set 1 masa, kita sembang2 ramai kat YM .invite conference..apa mcm admin?

Ez the Conspirator said...

uh well,I x boleh nak set time sama macam you guys.Ingat time difference between me and Malaysia sangatlah jauh.

kalau ada masa kita online la,okay?

nami o fish said...

Ala Deniel,aku ada cadangan yang lebih bagus laa..

Kita sume lepak satu table.Yang kat Canada takleh buat ape la.Nak tele-conferencing pun macam bagus jer.hahaha!

Kalau ada ramai2,baru boleh seronok lepak..haha!

eh betul ke Dr Ahmad punya PhD tu bogus?Biar betik?Mana dapat sumber?Ish ish..

Nice film review.Ha Razor kalau film review aku rasa Ez lagi power la.Aku bukan kaki wayang,kalau aku nak tengok,aku gi tengok jer.

Ez ni kalau nak tengok movie,kena baca review dulu,kalau tak best xnak pergi..hahaha!

Ez the Conspirator said...

Nami jangan you lepak kat Makbul Subang USJ dah la.Nanti Aril sedih.Tempat favorite dia tu.I tau you ngan Sue selalu makan kat situ,kan?saje je nak bahan die.hik hik!

Nami,Dr Ahmad sekarang kat Kazakhstan nak beli PhD kat sana.Murah je PhD kat sana.You tak payah la susah payah siapkan tesis,pergi buat coursework,survey,tak payah.Pergi situ dan beli cert.Murah lak tu.

Best jugak kalau nama I Dr.Ezreen Emira.Tapi I x cheapskate macam tu sekali,kan?

Memang la kalau nak tengok movie kena tengok movie review dulu.Kalau main tengok je,tak berbaloi la tengok movie tu kalau tak best.

razor said...

la sama la ngan aku. aku baca review dulu. kalau tak, jgn harap la aku nak gi.

yg aku ajak ko tu preview. ko lah yg kena review dulu.

so how? bila nak lepak? nami nak belanja aku ni. haih, tak merasa la duk jauh2 kan.

*eh mcm menarik je isu bogus ni.


lalala

Deniel Ahmad said...

tapi.. aku kalau ez ajak conference pukul 4 pagi waktu malaysia pun aku blh jer bngn. kah.kah.kah =)

Chegu Peace said...

Tak sangka aku masuk senarai sebagai pelakon tambahan dalam filem Frost/Nixon ini. Terima kasihla pengarah Ez he he he.

Aku teringin nak jadi pelakon filem tercapai gak 'impian' aku!

Alamak, terlebih sudah!

Chegu Peace said...

And bagi orang-orang yang annoy dengan dia,especially Hafiz yang selalu kena bahan dengan dia,bagi la dia chance.Dia dah nak kahwin lepas ni.Bagilah 'nakal-nakal' dia tu keluar--

Bukan bagi kasi keluar tapi kasi perah kenakalannya habis supaya tidak lagi membuat kenyataan balas yang mencekik telinga saya.

Mintak tolong bini dia supaya cayang mucuk-mucuk dia cukup-cukup sampai dia letih,terkeluar habis kenakalannya baru lega saya.

nami o fish said...

apis,bakal bini aril orang indon.nko xnak tanya dr ahmad ke?hahahaa!