Thursday, January 15, 2009

Pilihanraya Kampus di USM

Tepat pukul 12:20 malam keputusan diumumkan.

Pro Mahasiswa hanya menang 3 kerusi di USM Utama(Pulau Pinang) daripada 25.

Pro Mahasiswa menang 3 dari 7 kerusi di Transkerian Nibong Tebal

Pro Mahasiswa menang 4 dari 5 kerusi di Kubang Kerian,Kelantan.

Pro Mahasiswa menang 10 dari 37 kerusi di USM.

Adi Syahid menang.

Dua calon yang lain menang ialah Nurul Husna dan Hisham Lee(satu asrama).

Bantahan dari calon Pro Mahasiswa kerana mengikut kiraan undi,sepatutnya calon di Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan menang.Tetapi semasa penjumlahan undi,dia tewas 2 undi.

Terdapat perkara yang meragukan terutama semasa penjumlahan undi.

Clone Ekin bini mamat Taib Andak juga menang.

Di UKM dikhabarkan menang banyak kerusi sehingga menafikan 2/3 kerusi.(menurut Deniel).

Di UM dikatakan Pro Mahasiswa sukar ditahan gelombang tsunaminya.

Pelbagai dirty trick dibuat bagi memenangkan calon Asirapsi.

Utusan,Kosmo dan Berita Harian lebih berminat untuk mendekati Asirapsi dari Pro Mahasiswa,Pro Mahasiswa didekati oleh SUARAM dan Oriental Daily.

Rabu ini pelajar USM akan dihiburkan dengan sebuah filem Razak Moiyden,Sifu dan Tongga.Ini boleh dikatakan sebagai upah kerana mengundi Asirapsi.

Antara yang akan datang ke USM ialah Saiful Apek,Nabil Raja Lawak,Fauziah Gouse dan Erra Fazira.Piee konferm datang kerana dia mamat Penang.

Satu tiket RM7 je,berbanding RM10 kalau kat movie.

Minggu lepas ada konsert Rakan Muda.Terdapat juga konsert sambil menderma ke Tabung Palestin.

Kemana duit itu selepas itu,tidak diketahui.

Begitu juga Sifu dan Tongga,gerombolan Asirapsi dah mula memasang strategi untuk mencari keuntungan.

Pelajar happy,gerombolan kaya.

"Dalam pilihanraya,yang berkuasa sebenarnya bukan orang-orang yang mengundi,tetapi orang-orang yang mengira undi"-Jozep Stalin.

4 comments:

E the Prototype Robot said...

contohi studentvotes in canada.

diajar dari seawal usia 6 tahun untuk mengundi dan mengenal demokrasi.

siapa nak jadi class president,kena buat manifesto tau.

bukannya main pilih je.

Hafiz,why not you buat tu dulu?You bila kena pilih ketua kelas nanti,you suruh calon tu buat manifesto,tapi jangan la suruh dia buat dasar negara.

i mean dasar kelas.macam ketua tingkatan bermisi nak turunkan kadar masalah disiplin ke,nak naikkan markah keceriaan kelas,anything.

contoh la,i dipilih jadi presiden kelab lefthanders..kerana i punya manifesto untuk jadikan august 13(hari kidal sedunia) sebagai exhibition.akan ada art exhibition,gallery and some famous lefties vip will be invited--of course barack obama or angelina jolie i xkkan dapat invite.maybe seorang businessman bertangan kidal untuk menyampaikan ucapan.

itu manifesto i dan i menang.

i tengah plan macam-macam tapi tengok la duit jugak.

election ni menyeronokkan unless kalau the votes has been rigged.

nami o fish said...

Kalau demokrasi sebenar..

"BY the people,FOR the people"

In Malaysia,gerombolan punya dasar macam ni..

"BUY the people,FORCE the people"

memang banyak menipu gila-gila.siap sabotaj pro M lagi.

tempat nko camne deniel?

Deniel Ahmad said...

aku tulis dlm sehari dua lagi..

busy ckt bro..nak urus calon2 susun kabinet. hehe :)

yg penting 2/3 aspirasi pecah..pro M bnyk bwk perubahan..mahasiswa dah sedar dan mahukan kembali 'stdent power'

..dan yang paling penting, fac aku, faculty Of LAW ada 3 calon di atas sekarang dan, kemenangan calon Pro M di faculty of Law adlah satu 'indicator' kpd 'mode' mahasiswa UKM.

Later!!!

Pria Lembayung said...

Satu permulaan baru dalm dunia politik kampus, baru je terima tempias 8 Mac lalu