Saturday, January 3, 2009

Maybe I'm Wrong On This.

First of all,I'm asking Nami an apology for my harsh words towards you.I don't mean to downgrade your vision and mind,it's just my point of view of socialism.

Yes,my dad salary worth C$20,000 in Petro Canada,and when my dad was in Petronas,his salary was RM12,525,with gas coupons and lot's of benefits.

Yes,I love to shopping,especially when my pocket allowance at the time we met was RM300 per week,that's why I don't mind to shop every week.

And yes I admit,my house in Malaysia was in Subang USJ,already sold,and I admit that my spend habit is "unbelieveable" for people like you,Nami.

We met each other at Lot 10 when both of us disagree with each other,right?It always be like that.But I'm not like what you think,Nami.

Yes,I maybe a book-smart,because I only read books and never see the core problems at the streets,like you do.I never be a Food Not Bombs member like you do.I never go to flood areas in Johor or Pahang and saving people like you do.I never go to bundle stores,and at once I'm wondering,"why on Earth they buy these ugly shirts?Dah boleh buat kain buruk dah.."

Yes,I am an ignorant.

Maybe it's my fault to criticizes your socialism ideas.Because I never been down there,done everything you did for your reason--social agenda.I never hands on with the problems--I just think what I read from those books from professor that never reach out to the streets.

Maybe you're right on this side.Maybe socialism was not so dark like I used to think.Or maybe I never mingle and joins some social activities like gotong-royong,for example.

And after reading your entry about what you think about me,I wonder,I always think about my own ability,but I never think to help people surround me.

Perhaps "your own socialism" is not like socialism that Karl Marx,Trotsky or Robert Owen was thinking.You believe society should work together to crack down problems,such as poverty and distribution of wealth.Perhaps your ideas like zakat economy mechanism which driven small town economy and it's grows larger and larger,emerged into one giant economy--that's not a bad idea.

Everyone has it's own good ideas--so does Hafiz and Deniel.We all thinking how to save our society from collapsing.

But let me quoted from United States President William Jefferson Clinton once said,"Ideas always come in arguement."

We all argue,but I agree one thing--we all think our best to save our society to sustain and keep on living.

Maybe I should start thinking--is that me,always being self-centered,and start to forget,we humans lives in society?

You're right for this time.Nami,I'm sorry for my previous words.

5 comments:

nami o fish said...

macam deniel cakap la...

"kalau tak pernah duduk kat Gaza,mana kita tau perit kehidupan mereka."

kalau aku pulak,

"kalau tak pernah duduk rumah setinggan,jangan cerita tentang masyarakat".

tak kisah la kalau gaji your dad berapa pun,tapi kalau dah kat atas tu memang dasar tak pernah nak ambil tau orang bawah.

Agaknya Ezreen ni konfirm tak pernah tau masa musim banjir kat Johor dulu,orang tido berhimpit2.Satu kelas sampai 20 family duduk.

Pernah kongsi bilik air satu kampung tak?Tak pernah jangan nak kutuk2...hormat orang miskin.

Takde hal la..cuma kepandaian tu gunanya bukan nak merendah-rendahkan orang lain.

nami o fish said...

Any provocation towards another member of federation are prohibited.

Dah berapa kali you langgar law ni?Sendiri admin,sendiri langgar..serupa US betul la..cakap pasal human rights,dekat negara sendiri berapa ramai yang tak dapat perubatan sempurna..

Jangan buat law yang belum tentu boleh ikut Ezreen.tu je la..

Nak argue takde hal,tapi jangan sampai nak aib2kan orang.

Deniel Ahmad said...

Aatara tujuan blog ni dibuat adalah untuk sama2 kita memperingati antara kita.. walau siapa pun kita, hattakan nabi sbgai manusia pun turut ada kesilapan..Ini fitrah bagi manusia.

yang penting kita sedia menerima dan berfikir akan teguran..Itu sudah cukup..

aku pun sendiri bnyk belajar dlmblog ni..terutama dari ezreen tentang sains politik dan ilmu2 lain yang diluar jangkauan aku, dari nami dgn sosialisme yang begitu baru bagi aku..sosialisme dlm bentuk jelmaan baru..di dalam islam ia sudah ada,cuma aku nmpk sosialisme 'mempelbagaikan lagi dan mensuburkan' aplikasi medium penggunaanya..

Dan hafiz yang sblm ini begitu bersemangat dgn perjuangan islam yang jitu itu...semuanya kita ada 'sumbangan' di dalam blog ini.

Maka bagi aku ini hal biasa, bak kata alangkan lidah tergigit, inikan manusia..

Apa pun mari sama-sama kita meneruskan 'perjuangan pemikiran' ini. :)

Deniel Ahmad said...

aku sngt menghormati dan 'memuji'saudari ezreen kerana ia hal ini.. maaf bukan bermakna kita silap or salah..tp menunjukkan kita seorang yang matang dan berfikiran terbuka

Ia sst yg begitu 'menajubkan'..sbb bukan mudah bagi manusia memohon maaf..

ianya satu pujian untuk anda ezreen, sbb inilah adat kehidupan, kemaafan membuatkan seseorang itu lbh dihormati dan disegani..dan bukan semua org blh melakukan itu. Syabas!!

The Masterpece of Malaysia said...

Tang sosialis ni memang tak digalakkan, menggalakkan kita semakin kurang produktiviti, semakin malas nak kerja,

sorila ni Mani point sosialis yang aku tak suka.

Tang Islam aku tetap macam biasa Danael, cuma aku malas nak havoc sangat kat sini,

isu besar yang pasal Palestin pun korang dah bahas pun