Tuesday, November 11, 2008

Politik ni buat orang jadi gaduh ke?

Kadang-kadang aku tak faham la dengan politic junkies macam korang ni.Korang takde benda lain ke nak sembang-sembang?Aku faham la adik aku si Ezreen tu sedikit weirdo,baca buku tebal-tebal pasal politik bagai..

Aku teringin gak la lepak setable ngan korang ni.Macam Nami ni pernah jugak la aku lepak,borak-borak banyak benda,dari pasal bola,pasal moto,pasal awek,sume benda kitorang sembang.Korang tak pernah bukak topic lain ke?

Aku tau la akal aku tahap mat-mat rempit je john,aku rasa cam terpinggir je dalam blog ni.

Pastu bukak2 pasal Islam pulak dah.Semua nak buktikan,siapa paling tok aji,sape paling power ikat serban.Adik aku tak pernah pakai tudung pun nak citer benda2 camni.

Beb,ada betul gak cakap korang.Islam ni cara kehidupan.Tapi kadang-kadang korang cakap cam takde bukti.Contohnya,pasal azan bahasa Turki.Korang pernah pergi Turki ke?Aku berani cakap korang ni tak pernah pergi pasal cakap azan bahasa Turki.Woit,tu zaman Atartuk la,zaman bila tu.Time tu pasal Turki perang ngan Arab,pasal tu dorang boycott bahasa Arab.Tapi sekarang mana ada lagi macam tu.Pergi la Izmir,korang dengar azan bahasa Arab.Istanbul dulu la,sekarang mana ada lagi camtu.

Tapi betul gak cakap adik aku.Pasal kopiah,atau serban tak bermakna kau tu alim.Macam Anwar Ibrahim,cakap kalau ceramah,ayat al-Quran mesti masuk,tapi menipu orang ramai gak,konon2 16 September,last2 buat gelak orang je.Gunakan agama untuk politik ni tak elok beb,korang sedar ke apa korang buat ni?

Alaa..soalan aku pasal logo DAP takde dalam jemputan hari raya dulu pun korang tak jawab lagi.Aku nak tanya korang la,kenapa PAS ni berapi sangat ngan UMNO?Padahal mengaku Islam.Islam takkan memusuhi sesama sendiri.Macam Fatah ngan Hamas tu pun same,dari dulu bergaduh je.

Kadang-kadang aku nak je open story kat blog ni,pasal berniaga air soya ke,berniaga tomyam ke,untung-untung boleh aku share resipi.Asal aku bukak blog ni je,politik.Bukan tak kasi cakap pasal politik tapi agak-agak la.Cerita la pasal awek ke,pasal bola ke,pasal kerja ke..takde la aku diam terconggok je.

Sue girlfriend Nami pun tulis pasal doktor,kesihatan.Walaupun aku tak faham,daripada tak tau jadi tau.Aku bukan tau benar pasal politik.Tapi yang aku tau,politik ni buat orang bergaduh.

Hari ni cuti,aku nak gi dating ngan tunang aku.Korang,cerita la pasal awek korang,kalau dah takde awek,cerita pasal member kau ke,atau sekurang-kurangnya,cerita pasal keluarga kau.

5 comments:

Mata Rakyat said...

Persoalan sedara dapat dijawab dalam tulisan atas rencana ini

PERUNDANG said...
This comment has been removed by the author.
PERUNDANG said...
This comment has been removed by the author.
PERUNDANG said...

bro Aril yg dihormati..
saya sngt menghormati pendapat,luahan dan persoalan bro..

mmg agak membosankan isu2 sebegini.buat sakit kepala,ditambah dgn kekalutan,kekaburan dan 1001 satu mcm persoalan yg kdngkala tidak mampu untuk difkirkan,dijawab dan memuaskan semua pihak. seringkali saya berpendapat begitu ..=)

namun,cuma apa yg ingin saya kongsi disini, persoalan saudara berkenaan percantuman PAS dan umno, soal siapa alim dan bermcm2 lagi, nak tak nak dpt saya simpulkan ia, sbg bersngkut paut kpd persoalan agama, akidah dan sbgainya..untuk dihuraikan dan diperjelaskan , saya kira agak sukar untuk dijelaskan hnya dlm serangakap 2 ayat..ianya memerlukan perbincangan mendalam disamping rujukan dan lain2 lagi.dan mustahil untuk disempurnakan dlm masa sehari 2,seminggu dua, lantaran dlm kekangan waktu dan medium yang sedia ada.

cuma ,dpt saya katkan bhw, sesunguhnya dlm kita menghadapi sesuatu persoalan atau keadaan, ianya memerlukan kita berfikir dan menganalisis sst itu dari perbagai ruang lingkup, termasuk suasana,keadaan,individu yg terbabit dan yg paling asas sbg org islam persoalan agama dan akidah..mmg ianya bukan perkara yg mudah.

sama juga didalam perkara2 yg diperbahaskan di dlam blog ini, persoalan poltik,agama dan ideologi turut menggunapakai elemen2 yg dinyatkan tadi..

kita melihat bhw agak sukar untuk menemukan titik pertemuan di dalam pendapat ahli2 bloger..bg saya ianya sst yg lumrah dan tiada apa yg hendak kita pelik atau ragu..semuanya adalah kerana,ssm kita mempunyai latar belakang,lapangan pendidikan,suasana masyarakat yg saya kira agak berbeza..

maka, kesimpulannya, semoga kita dapat sama2 berkongsi idea disini, setersunya dpt digunakan untuk kebaikan bersama.wslm

zarena cantik said...

informasi yang mendidik dan menarik dibaca, thanks
Selaput Dara Buatan
Obat Perangsang
Viagra USA Obat Kuat Pria
Bio Slim Herbal
Obat Mata Herbal
Perangsang Wanita
Obat Perangsang Cair
Perangsang Sex Drops
Semenax Penyubur Sperma
Vagina Tabung
Vagina Center
Boneka Seks Full Body Cantik
Vagina Pinggul
Alat Bantu Sex Pria
Vagina Elektrik
Penis Elektrik
Penis Tempel
Penis Manual
Penggeli Vagina
Penggemuk Badan
Cialis Obat Perkasa
Meizitang Obat Diet Alami
Quick Slim Penurun Berat Badan
Obat Peninggi Grow Up USA
Celana Hernia
Vigrxplus Pembesar Vital
Herbal Slim Peluntur Lemak
Pelangsing Lida
Vakum Penis
Alat Pembesar Penis
Pembesar Payudara
vimax canada Pembesar Penis Alami