Tuesday, February 3, 2009

Buruh asing mlambak di M`sia, rmai penganggur trhormat dijngka ramai dilahirkn


Aku dah naik muak dengan Kuala Lumpur skrg. Tak kirela kat CM ke, KLCC, Petaleng Street,Lot 10,Pavillion atau Mid Valley,. Bukannya apa ari2 aku dtg sini dah lain betol dgn keadnn bbrapa tahun dlu.

Dlu yg bnyk Melayu pastu org Cina pastu India. Lpas tu pulak berlmbak pemuda Bangla ni.Lani dh x mcm dlu lagi. Bkan stakat Bangla, Myanmar, Kemboja, Laos, Filipina, ntah korang sbut je ngara2 Asean ni sumer muka2 pndatang asing kat Klang Valley ni.

Apa kehal dpn diorg ni bilngan diorg jauh lbih rmai dripd Melayu-Cina-India yg ku yakin lahir d M`sia. Diorg dh dominasi KL n x musthil klau nk dibiarkn stu M`sia pnuh dgn muka2 ni.

Aku x mrah dngn diorg ni yg dtg sni nak cari rezeki tpi mslhnya trlalu mlambak beb. Dah nak cemuih gua pusing KL asyik muka diorg je. Nk lgi bnyk drpd KL smpai ke Kajang, dlm deretan bas stop tu ntah muka diorg je tunggu bas.

Aku tau bumi ni milik sume manusia di dunia tpi soalnye skrg kdtangn diorg ni menyebabkn pluang keja di klangan org tmpatan dh makin susut. Nk salahkan diorg pun x bleh sbb pihak brkuasa di M`sia ni sngat baik hati, mengimport buruh asing terlalu brlambak sngat smpai yg warga tempatan rmai tnm anggur.

Trlintas gak soalan kt kepala otak aku, diorg yg import buruh asing ni dpt komisen ke?

Dlu Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Noraini Ahmad dlm Parlimen ada ckp bhawa Kemnterian Sumber Manusia n Kmenterian dlm ngeri bkerjasama mnenangani mslh buruh asing.

Hai Datuk dpt komisen ke?
Aku bkn nk ckp politik tpi isunya lmbakannya burh asing trlampau takde pantauan oleh mreka yg brtanggungjawab, main masuk tangkap muat je...

Ylah mmgla bnyk sektor keja bahaya org temptan ni x sanggup nak keja, tapi org tempatan ni pun satu hal pulak mmilih keja. Tu yg mslhnye. Smpaikn yg graduan U pn rmai tnm anggur ni yg jdi mslh beb.

Lpas ni lbih 15,000 graduan IPTA mlambak di M`sia ni dn dijangka rmai yg bkal jwt jwtn pengganggur trhormat.
Apatah lgi dgn teruknya krisis ekonomi dunia mka banyak pluang kerja makin tutup.

Aku hrp aku x kn dibrhentikn kerja, teruk beb aku prnah rasa jdi penganggur 6 bulan azab nya Allah yg tau! Aku rase nak nangis(dlm atila) waktu tu

Sramai 58 juta pekerja sedunia bkl dibrhentikn.
Kesian mreka trutama yg keja kilang pun bkal dibrhentikn.

Apa nk jdi lgi lpas ni ntahla!

Wwaaa jganla aku tnm anggur lgi....

5 comments:

K0_E said...

btl ar, rmi sgt da warga asing kt sini.. semak mate aku tgk diorg..
ader tu siap wat kes lg kat m'sia ni..
mencuri la, rogol la, samun la, mcm2 la..
nk wat cmne, rakyat malaysia memilih keje, nk gaji ttinggi2..
keje nk senang, gaji nk tinggi, agk sush gak ar nk dpt cmtu...
malaysia~ oh malaysia~

nami o fish said...

nko penah dengar levi tak?
satu kepala bangla atau indon yang dibawa masuk harga yang perlu dibayar kepada menteri sumber manusia sebanyak RM200.

nko kire berapa banyak kepala yang ada,lepas tu baru nko ada fikir sikit.

negara ni negara kapitalis!

razor said...

lalalala

~no comment bg pihak penganggur!

Ez the Conspirator said...

you guys nak kerja?
datang canada.

kat sini banyak tanah ladang,wheats and corn..waiting people work.

forget industry,forget services,datang sini mesti you dapat gaji.

i tengok aril xde problem pun nak cari kerja.senang2 je dapat kerja kat sini.

malaysia tu dah la sikit kerja yang ada.lepas tu berebut2 ramai,berebut lagi dengan bangla indon semua.

come here and work!it's a nice place to work!

Chegu Peace said...

Waaaa....