Wednesday, December 3, 2008

APAKAH PENDAPAT ANDA TENTANG KAUM PENGKID?

apakah pendapat anda tentang kaum pengkid? saya di sini bukan nya nak memburuk-burukkan atau mengutuk kaum ini tapi dah memang hakikat kita perlu membuka isu ini secara terang-terangan..bagi pendapat saya, pengkid tue adalah seorang perempuan yang berwatakan lelaki..betul kan?mana ada lelaki yang berwatak sebagai lelaki dinamakan pengkid kan?itu dah lain jadinya..kaum ini telah diharamkan oleh FATWA MALAYSIA dan pengharaman kaum ini telah menimbulkan kemarahan ramai terutamanya golongan ini sendiri tak mengira bangsa dan yang paling menyedihkan sekali, ada yang berbangsa islam turut marah dengan keputusan fatwa untuk mengharamkan golongan ini..apakah pendapat anda?adakah patut golongan ini diharamkan?

bagi saya memang golongan ini patut diharamkan kerana golongan nie perlu balik ke jalan yang benar..bagi saya golongan ini sudah keterlaluan..memikirkan mereka lebih baik daripada golongan lelaki..kalau diorang semua nie tak balik ke jalan yang benar sampai ke tua, apakah kesudahan hidup mereka?macamana mereka nak meneruskan zuriat mereka?takan mereka hendak membuat perkahwinan sejenis yang memang dilaknat oleh ALLAH SWT?bagi saya golongan ini hanya satu fasa kehidupan sahaja dalam hidup seseorang itu..

ada satu hari nie saya beli surat khabar..saya belek-belek tgk ada satu isu pasal pengharaman pengkid oleh FATWA MALAYSIA ditentang habis-habisan..terdapat perarakan tak kira bangsa dan agama dari golongan ini telah berarak di hadapan KLCC dengan melaungkan 'DIMANAKAH HAK KAUM WANITA?' dan sebagainya..sedih saya apabila membaca lagi isu ini, ada di kalangan orang yang berarak itu terdiri daripada agama ISLAM..masyaallah..jika kita sendiri membantah FATWA MALAYSIA ini adalah bermakna kita membantah hukum ALLAH SWT..di perarakan itu juga terdapat golongan pengkid ini yang terdiri daripada bangsa lain..memang telah difahamkan di negara ini jika FATWA MALAYSIA membuat sesuatu pengharaman, ini adalah DIWAJIBKAN bagi semua golongan ISLAM sahaja untuk mematuhi fatwa tersebut, tetapi tidak diwajibkan oleh bangsa lain untuk mengikuti fatwa tersebut..

sedih saya..memang saya faham, ada sesetengah wanita dia dunia ini dilahirkan lasak, berperwatakan seperti lelaki tetapi tidak sedihkah kita apabila baca surat khabar ada berita tentang seorang 'pengkid' melarikan isteri orang, melarikan anak orang dan sebagainya?adakah kaum lelaki tidak setanding dengan golongan ini?ada pula sesetengah syarikat televisyen yang mencari keuntungan dengan membuat undian terhadapa perkara ini..adakah hukum-hakam ALLAH SWT perlu diundi oleh hamba-hambanya yang serba kekurangan ini?

MASYAALLAH APA NAK JADI DENGAN DUNIA INI?BERILAH OENDAPAT ANDA TENTANG ISU INI..

18 comments:

Mata Rakyat said...

Golongan Pinkit ini tidak salah hendak mempertahankan prinsip identiti mereka, secara individu mereka berhak. Tapi bila mereka di dalam kelomok masyarakat mereka harus mengikut rules of society, jangan harap masyrakat nak sanjung mereka begitu tinggi, walaupun mereka layak dilayan sama seperti insan lain.
Kalau Pinkit ni mahu menentang undang-undang yang mau mengubah mereka ke arah kebaikan, mereka salah. Mereka sendiri enggan megubah nasib mereka ke arah kebaikan. Setiap manusia ada masalah, ada ditindas, ada sejarah hitam jangan jadikan alasan sebagai Pinkit memberontak nak tunjuk pada masyarakat siapa mereka. Nescaya akhirnya mereka sendiri akan rasa terpinggir,walhal mereka pilih jalan untuk meminggirkan diri mereka dari masyarakat.

Mata Rakyat said...

Gua pernah bekerja setempat dengan sorang pengkid masa di Jusco dulu. Dia jadi guardla. Manis wajahnya. Gua siap pernah buat lawak bodoh depan dia, dia punya senyum siap mencairkan hati gua tu,walaupun rambutnya macam gua. Nyaris gua nak tangkap cintan, tapi boleh ke dia sudi terima lelaki dalam hidupnya?

Mata Rakyat said...
This comment has been removed by the author.
vanguard said...

1. siapa yg menentukan apa itu betul dan apa itu salah? tuhan? manusia?

2. apa yang dikatakan semulajadi dan apa dikatakan tidak semulajadi?

dalam keadaan dunia sekarang, tidak ada yg mutlak..sekiranya dikatakan agama itu berikan sesuatu yg mutlak, kenapa masih wujud lagi masalah-masalah sekarang yg semakin parah? kalau agama boleh selesaikan masalah, tidak la wujud ibn khaldun, ibn rushd, Kierkegaard,Nietzsche, sartre etc....

saya rasa kita harus bezakan antara "natural state of man" dengan "social state of man"
kerana ramai yg merasakan bahawa kedua-duanya adalah sama...

Mata Rakyat said...

Tak perlulah nak bezakan manusia, kan kita ni manusia sama sajaha.Soal warna kulit,bangsa,agama bukan penghalang ke arah kesamaan itu.


Agama memana pun kalau diikut betul 2 masalah begini takkan timbul.
Mana ada agama suruh kita buat masaelah. Agama jugalah pedoman dalam penyelesaian masaelah manusia ini hari.

vanguard said...

warna kulit, bangsa dan agama tu bukan natural state of man...tu sebenarnya social state of man..yg menjadi pertikaian sekarang adalah sbb sesuatu yg merupakan social state of man diambil supaya dianggap sbg natural state of man..ni mesti cam ni sebab manusia memang cam ni atau tu mesti cam tu sebab manusia memang cam tu, tapi ini adalah kesilapan paling besar krn semua ni dihasilkan oleh manusia...maksudnya, manusia atau socialisation yg hasilkan norma-norma...agama tu pun telah menjadi norma...

tu yg menjadi masalah pd hari ini..semua cakap agama mesti diikut dgn betul2 tapi sampai sekarang tak ade pun yg boleh diikut betul2...

cth islamic state, bila kita cakap saudi, org cakap tu bukan islamic state yg betul, atau bila cakap pasal malaysia atau etc, org cakap juga tu bukan islamic state yg betul...kalau semua pun tak betul, apa yg betul...apa yg betul sebenarnya boleh wujud?

Mata Rakyat said...

1. siapa yg menentukan apa itu betul dan apa itu salah? tuhan? manusia?

Sudah tentu Tuhan. Berdasarkan agama Islam apa yang Allah ajar pada Nabi Muhammad berdasarkan wahyunya.
Agama lain pun ada tentukan apa itu betul dan salah.

Dalam dunia ni ada undang-undang,Undang-Undang TUhan,undang-undang alam, bangsa dan negara,undang-undang antarabangsa.
Samada berpandukan agama atau atau tidak manusialah pelaksana.
Sebagai manusia kita adalah khilafah di muka bumi ini dan kita yang laksanakan hukum-hakam,
Kita dari kecil pun dah diajar mak ayah, penjaga yang mana baik dan buruk. Lepas itu cikgu, dan akhrnya pengalaman kita

2. Semulajadi bermakna sejak azali lagi atau sejak lahir lagi. Misalnya alam semulajadi yang bermaksud alam ini terjadi dengan sendirinya tetapi sebab kita beragama, kita percaya ianya terjadi dengan izin Tuhan. Yang berkaitrapat semulajadi ni adalah ciptaan Tuhan. Yang bukan semulajadi adalah bi bawah ciptaan manuisa seperti bangunan, kereta robot.

Soalan ni takde skema satu jawapan sahaja, kecuali ada jawapan pilihan objektif A,B,C,D.

Saya mahu bertanya mengapa saudara membangkitkan persoalan ni?

Mata Rakyat said...

Agama semuanya memang mengajar ke arah yang betul. Tapi kita ni manusia memang biasa buat kesilapan.
Manusia ni kalau memilih jadi baik, dia mengikut perangai malaikat, manusia yang pilih nak jadi jahat(macam Darth Sidious, dia manusia ke?) dia mengikut perangai iblis-syaitan-azazil.

Kita sebagai manusia pilih nak jadi yang mana. Dan kita sentiasa berdepan dengan perkara yang saudara bangkitkan itu.
Ada agama yang wajib diikut rulesnya ada kerajaan manusia
ikut sepenuhnya, ada yang separuh-maruh je, ada yang buang langsung. Tak perlu saya nak bagi contoh sebab rasanya takut nak kecam. Saya ni bukannya alim sangat nak kata oh negara itu benar-benar ikut Islam negara itu negara tak ikut Islam walaupun penduduk dan ketua begara beragama Islam. Tuhan je tau! Pemimpin di negara-negara dah tau tentang
undang agama cuma terpulanglah mereka nak ikut atau tidak. Mereka nak ikut selamat, tak ikut itu urusan mereka dengan Tuhan. Kita sebagai rakyat di mana-mana negara kita tinggal, mungkin kita peka tentang negara itu ada mereka buat hukum hakam agama dalam negara atau tidak. Atau sesetengah kita fikir janji dapat hidup untuk makan sudahlah. Sebenarnya Tuhan dah bagi pilihan untuk kita corak diri kita, persekitaran kita, keluarga kita, masyarkat kita negara kita, syakin tak merapu macam ni sedara pun tau. Sahaja nak kasi refresh juga kekadang kita ni terlepas pandang perkara gini.


Kenpa saudara tanya ni?

Mata Rakyat said...
This comment has been removed by the author.
Mata Rakyat said...
This comment has been removed by the author.
Jantung Hati said...

Berbalik tentang pengkid mereka hanya sebilangan kecil jadi tidak membayahakan ketereraman awam cukuplah.Mereka tu perempuan cuma dressing cam jantan. Lainla Mak...tak kuasa aku

E the Prototype Robot said...

Yes,God create Adam and Eve,not Adam and Steve.

I am straight girl,and my sexual orientation is normal as you guys.

But,it's a stigma from my point of view,stigma from those people who believes that only straight people can live on this Earth.

Hello,they have their own right to decide.If they want to be lesbian or gay,it's up to them.I have no problems to be friend of some lesbian friends.And I don't have any stigma towards them.

Hatred is generated by those people who believe they have rights to decide.People like mufti or fatwa decision makers.I believe there's no people allowed to say anything to someone else,for what should do,or what should be.

Tapi bila mereka di dalam kelomok masyarakat mereka harus mengikut rules of society, jangan harap masyrakat nak sanjung mereka begitu tinggi, walaupun mereka layak dilayan sama seperti insan lain.

They all tak harap sanjungan MRM,tapi they all harap respect.

Ramai sangat orang suka duduk tepi kain orang sangat ni..

I am straight,but not narrow.

Jantung Hati said...
This comment has been removed by the author.
E the Prototype Robot said...

..adakah patut golongan ini diharamkan?

..jika kita sendiri membantah FATWA MALAYSIA ini adalah bermakna kita membantah hukum ALLAH SWT

-Ada mana-mana surah yang cakap kalau kita bantah FATWA MALAYSIA kita membantah hukum ALLAH?

You see,meminum wain di Uzbekistan tidak difatwakan haram disana,begitu juga di Turki,asalkan tidak sampai mabuk.Maknanya di kedua-dua negara tu,minum boleh tapi jangan sampai mabuk.Meminum wain di Malaysia adalah haram.Jadi dimana keselarian antara negara-negara Islam?Nak tentukan bulan Syawal pun,di Arab Saudi 1 hari lewat dari Canada,dan 2 hari awal dari Malaysia.So,ade ke fatwa ni menyeluruh?Kalau melanggar fatwa Malaysia ni melanggar hukum Allah,bagaimana orang2 di Uzbekistan atau Turki?

memang telah difahamkan di negara ini jika FATWA MALAYSIA membuat sesuatu pengharaman, ini adalah DIWAJIBKAN bagi semua golongan ISLAM sahaja untuk mematuhi fatwa tersebut, tetapi tidak diwajibkan oleh bangsa lain untuk mengikuti fatwa tersebut..

-Saya difahamkan sejak tahun 1991 lagi FATWA MALAYSIA membuat pengharaman ke atas rokok,tetapi orang Melayu selamba je hisap rokok.Kenapa?Ada tulis kat Al-Quran yang rokok tu haram?

sedih saya..memang saya faham, ada sesetengah wanita dia dunia ini dilahirkan lasak, berperwatakan seperti lelaki tetapi tidak sedihkah kita apabila baca surat khabar ada berita tentang seorang 'pengkid' melarikan isteri orang, melarikan anak orang dan sebagainya?adakah kaum lelaki tidak setanding dengan golongan ini?

-I do taekwando,muay thai,skateboarding,rock climbing,ice hockey and marathon.When my I picked up my injuries,I do tai-chi and fencing.

I bet I lebih lasak dari those pengkid2 tu.I pernah tumbuk guys sampai lebam.

Does it make me,a pengkid?

Melarikan isteri orang,guys,you guys dah memang kelakar la.Mana martabat you guys ni?Mana maruah dan keegoan you all ni?

Dah lama I tinggalkan Malaysia,makin teruk jadinya.

E the Prototype Robot said...

Last for not least,

GIRL POWER!

Aril Berbatov said...

Pada aku,Maria Ozawa kalau dengan Lani Lane memang best.Lesbian paling gempak!

Layan blue lesbian ni best beb,try la sekali john!

Anonymous said...

WOI arril..ko nak mampos..mampos sesorang!insaf la..

zako said...

zako bukannya pengkid sejati tapi ada masanya nak layan lelaki yg ada masalah percintaan mereka.dont like this guyz.thumbs up ^^ okey.